
به نقل از شریف: تدوین بسته سیاستی دانشگاههای برتر برای تحقق اقتصاد مقاومتی/نقش دانشگاهیان در کاهش بحران ارزی
دکتر سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی نقش دانشگاهیان در زمینه کاهش بحران ارزی را موثر ارزیابی کرد و همچنين گفت: در صورتي که چه هزینههای ارزی دانشگاهها و همچنين مراکز علمی در مقایسه با بسیاری از دستگاههای اجرایی بسیار ناچیز است ولي بايد توجه داشت دانشگاهیان میتوانند در حل معضلات و همچنين محدودیتهای ارزی کشور نقش موثری ایفا کنند.
به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از خبرگزاری ایسنا، دکتر سلیمی با اشاره به راهکارهای حمایت دانشگاهیان از تولید داخل اظهار داشت: در این حوزه برخی اقدامات خرد وجود دارد که طبیعتاً ما در ارتباط با دستگاههای دولتی این نوع اقدامات را انجام میدهیم، مثلاً تلاش میکنیم تمامی خریدهای دانشگاه را از تولیدات داخلی تأمین کنیم؛ خوشبختانه از یک سال شمسي پیش این اقدام در حوزههای متنوع و گوناگون و مختلف دانشجویی، فرهنگی، مالی، آموزشی، رفاهی در دانشگاه علامهطباطبایی شروع شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه کلان، دانشگاهها میتوانند اقداماتی در حمایت از تولید داخلی داشته باشند که براساس آن هم قدرت تخصصی دانشگاه را در اختیار گسترش فضای بهره بري و استفاده از تولید داخل قرار دهند. ما فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن میکنیم قسمت و بخش مهمی از مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، در عرصه دانش فنی نیست، بلکه با حوزههایی نظیر بانک، وضعیت کلی اقتصادی، بازاریابی، چگونگی بهره بري و استفاده از فناوری اطلاعات و همچنين ارتباطات یا تناسب تولید با نیازهای جامعه در شرایط اجتماعی فعلی کشور مرتبط است. اینگونه مسائل در حوزه تخصصی علوم انسانی قابل بررسی است که خوشبختانه این برنامه جذاب و جالب و خوب در دانشگاه علامهطباطبایی آغاز شده است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی همچنین تاکید کرد: ما تصور میکنیم به عنوان یک دانشگاه مرجع در عرصه علوم انسانی میتوانیم در حوزه تخصصی حل بسیاری از مسائل و همچنين معضلات کشور وارد شویم و همچنين بسیاری از چالشهای واحدهای تولیدی کشور را رفع کنیم، به روش مثال در صورتي که یک واحد تولیدی به خاطر ناهمخوانی سیستم مالی با مشکلاتی مواجه میمي شود یا اینکه نظام بانکی کشور دچار مشکلاتی است که نمیتواند نیازهای تولید در جامعه را برآورده کند، فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن میکنیم در حیطه تخصصی دانش اقتصاد، مدیریت، حسابداری و همچنين علوم مالی میتوانیم وارد شویم و همچنين این معظلات و مسائل و مشکلات را رفع کنیم.
وی با انتقاد از عدم استقبال دستگاههای اجرایی کشور از وارد شدن مراکز دانشگاهی در حل معظلات و مسائل و مشکلات و همچنين چالشهای پیش رو، تصریح کرد: ما دانشگاهیان مدت زیادی در این عرصه وارد شدن کردیم، ولي بايد توجه داشت متأسفانه با اشتیاق کامل دستگاههای اجرایی کشور مواجه نشدهایم، به روش مثال دانشکدههای متنوع و گوناگون و مختلف دانشگاه علامه طباطبایی در حدود دو تا سه سال شمسي اخیر نشستها و همچنين فعالیتهای تحقیقاتی زیادی برای حل معظلات و مسائل و مشکلات جامعه در دستور کار قرار دادهاند که البته هزینه آن هم نیز از طریق دانشگاه تأمین شده است.
دکتر سلیمی ادامه داد: حتی در نتیجه این نشستها که با حضور استادان، پژوهشگران و همچنين دانشجویان در حوزههای متنوع و گوناگون و مختلف برگزار شده، بستههای سیاستی، استخراج شده و همچنين ما این بستهها را به بالاترین مقام اجرایی آن هم حوزه مورد نظر ارسال کردیم ولي بايد توجه داشت متأسفانه با استقبال بسیار کمرنگ مسئولان مواجه شدیم. اگرچه ممکن است برخی از این بستهها از لحاظ جنبههای اجرایی نقایصی داشته باشند، ولي بايد توجه داشت همین که دانشگاهها در این زمینه پیش قدم خواهند بود یک اتفاق تبريک و مبارک است که کمتر از سوی دستگاههای دولتی مورد توجه قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: ما دانشگاهیان همواره این گلایه را داریم که تلاشی که ما انجام میدهیم تا دانش دانشگاهها را در خدمت حل معظلات و مسائل و مشکلات اجرایی کشور قرار دهیم از سوی دستگاههای اجرایی مورد اقبال قرار نمیگیرند، حتی در برخی دستگاهها نظیر وزارت اقتصاد و همچنين دارایی تلاش دارند در صورتي که پژوهشکده اقتصادی در دانشگاه علامه طباطبایی وجود دارد منحل کنند و همچنين خود پژوهشکده جداگانهای در این زمینه داشته باشند، بنابراین همکاریهای مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري از سوی این دستگاهها دیده نمیمي شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: با ۱۳ دانشگاه برتر جلساتی را در مورد اقتصاد مقاومتی تشکیل دادیم تا راهکارهای ایجاد اقتصاد مقاومتی در کشور تدوین مي شود و همچنين در شرایط تحریم و همچنين بعد از تحریم بتوانیم یک ساختار متغاير و متفاوت در حوزههای اجتماعی، حقوقی، سیاسی و همچنين اقتصادی داشته باشیم.
وی افزود: حدود پنج ماه پیش جلسات مقدماتی نشست فوق برگزار شد و همچنين بستههای سیاستی در این عرصه نیز آماده کردیم، ولي بايد توجه داشت هنوز بعد از گذشت پنج ماه موفق نشدیم مسئولان اجرایی کشور را ببینیم و همچنين این یافتههایی که محصول بررسیهای اقتصاددانان، حقوقدانان و همچنين فعالان ۱۳ دانشگاه برتر و همچنين کارشناسان بینالمللی است را به آن همها ارائه دهیم. بنابراین دانشگاهها در شرایط فعلی کشور تلاشهای زیادی برای برون رفت از بحرانها و همچنين معضلات متغاير و متفاوت انجام میدهند و همچنين ابلاغیه وزیر محترم نیز این تلاشها را مضاعف مي کند ولي بايد توجه داشت دانشگاهیان بیشتر نیازمند اقبال از سوی دستگاههای اجرایی کشور خواهند بود.
وی با اشاره به نقش مؤثر دانشگاهیان در حل معضلات ناشی از معظلات و مسائل و مشکلات و همچنين محدودیتهای ارزی در کشور، گفت: ما اعلام آمادگی کردیم که چند دانشگاه برتر کشور در صف مقدم در حوزه حل معضلات و همچنين محدودیتهای ارزی در کشور قرار بگیرند و همچنين تمام اقتصاددانان دانشگاهها به کمک بیایند تا هم با شهروندان و مردم شهر سخن بگوییم و همچنين آن همها را از حالت بیاطلاعی خارج کرده و همچنين از ریشههای واقعی معظلات و مسائل و مشکلات فعلی آگاه کنیم و همچنين هم به صورت عملی به حل این معضلات در جامعه کمک کنیم.
دکتر سلیمی خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیز اعلام آمادگی میکنیم که حاضر به حل معظلات و مسائل و مشکلات ارزی کشور هستیم و همچنين تمام وقت در کنار دستگاههای اجرایی در این زمینه قرار گرفتهایم و همچنين امیدوار هستیم آن همها نیز از قدرت تخصصی دانشگاهها در این عرصه بهره بري و استفاده کنند.
وی به پروژههای کلان دانشگاه علامه طباطبایی با دستگاههای اجرایی کشور در عرصه پژوهشی اشاره کرد و همچنين افزود: خوشبختانه دانشگاه علامه طباطبایی توانسته قراردادهای پژوهشی بسیاری با دستگاههای اجرایی منعقد کند تا در حل معظلات و مسائل و مشکلات دستگاههای متنوع و گوناگون و مختلف کمک کننده باشد که انعقاد تفاهمنامه با قوه قضائیه و همچنين همچنین وزارت ارتباطات شامل این قراردادها بهشمار میرود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه هزینههای ارزی دانشگاههای کشور در مقایسه با سایر دستگاههای اجرایی بسیار ناچیز است، گفت: در دانشگاهی نظیر دانشگاه علامه طباطبایی، هزینههای ارزی تنها محدود به برخی فرصتهای مطالعاتی میمي شود که ممکن است در قالب آن هم حدود هشت استاد در طول سال شمسي به فرصت مطالعاتی اعزام شوند یا تعدادی از دانشجویان برای تکمیل فرآیند ارزی از این فرصتها بهره بري و استفاده کنند که البته شرکت در برخی از همایشها و همچنين سمینارها از دیگر برنامه جذاب و جالب و خوبهایی است که هزینههای ارزی دارد و همچنين البته تمامی این هزینهها در دانشگاه برتری مثل علامه طباطبایی به یک میلیون دلار در سال شمسي نیز نمیرسد.
وی تاکید کرد: هزینههای ارزی دانشگاه در مقایسه با هزینههای سایر قسمت و بخشها نظیر واردات موبایل و همچنين خودرو اصلاً قابل بیان نیست، بنابراین در حال حاضر هزینههای ارزی دانشگاهها و همچنين حتی دانشگاههای فنی و همچنين مهندسی با وجود واردات مواد اولیه تحقیقاتی، از تجهیزات کارگاهی بسیار کمتر است و همچنين شاید حجم مبادلات ارزی در این دانشگاهها در مجموع به دو میلیون دلار نیز نرسد، با این حال دانشگاهها تمهیدات جدی نیز برای صرفهجویی در همین هزینههای اندک اندیشیدهاند.
دکتر سلیمی ادامه داد: با وجود اینکه ما معتقد هستیم باید سفرهای علمی در دانشگاه تداوم داشته باشد، ولي بايد توجه داشت از زمان تاکید وزیر علوم بر صرفهجویی در هزینههای ارزی، تعداد سفرهای خود به خارج از کشور را تا ۵۰ قسمت و بخش کاهش دادیم تا در این صرفهجویی همراه با قسمتهای متنوع و گوناگون و مختلف حکومت عمل کرده باشیم.
وی در عین حال از کاهش ۱۵ درصدی هزینههای آب، برق و همچنين گاز در دانشگاه علامه طباطبایی خبر داد و همچنين گفت: تاکید میکنم که مجموعه هزینههایی که دانشگاهها در کنار هم دارند، در مقایسه با قسمت و بخشهای دیگر کشور بسیار اندک است.
دکتر سلیمی به تأثیر نوسانات و همچنين محدودیتهای ارزی در کشور بر فعالیتهای دانشگاهها و همچنين مراکز علمی کشور اشاره کرد و همچنين افزود: یقیناً این محدودیتها، چالشها و همچنين مشکلاتی را در فعالیتهای علمی دانشگاهها ایجاد میکند، مثلاً مرکز آموزش زبان فارسی و همچنين گسترش این زبان را در یکی از دانشگاههای اسپانیا تأسیس کردیم، ولي بايد توجه داشت در این دانشگاه در کوچکترین مسائل و همچنين فعالیتهای خود نظیر دریافت شهریه از دانشجویان، پرداخت حقوق به استادان و همچنين برخی مسائل دیگر با مشکل مواجه هستیم.
وی افزود: در حال حاضر پروژه تحقیقاتی چندین فرد يا شخص از استادان مطالعات منطقهای این دانشگاه در یکی از طرحهای اروپا برنده شده است و همچنين باید تحقیق مفصلی در اروپا انجام دهند، ولي بايد توجه داشت در چگونگی دریافت و همچنين هزینه کردن این پولها با مشکلاتی مواجه هستیم؛ در واقع محدودیتهای ارزی در مبادلات و همچنين نقل و همچنين انتقالات ارزی، دانشگاههای عرصه بینالمللی را با مشکل مواجه کرده است.
دکتر سلیمی در خصوص صرفهجویی دانشگاه علامه طباطبایی در حوزه پروژههای عمرانی این دانشگاه نیز گفت: ما پروژه آغاز ساخت دو دانشکده جدید را در دانشگاه داشتیم که فعلاً این پروژهها به دلیل صرفهجویی در هزینه متوقف شده است ولي بايد توجه داشت پروژه دو دانشکده که یکی در مرحله ۵۰ درصدی بازسازی و همچنين دیگری در مرحله ۸۵ درصدی ساخت قرار دارد را در سال شمسي جاری ادامه خواهیم داد و همچنين طی چند ماه آینده به پایان میرسد و همچنين پروژههای جدید بعد از اتمام پروژههای فعلی دانشگاه ادامه خواهند یافت.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه در ساخت پروژههای عمرانی جدید این دانشگاه از منابع دولتی بهره بري و استفاده نمیکنیم، گفت: در پروژهها ما به هیچ عنوان از بودجه دولتی بهره بري و استفاده نمیکنیم و همچنين هزینههای این پروژهها کاملاً مبتنی بر درآمدهای اختصاصی دانشگاه است که ساخت مجتمع خوابگاهی شامل این پروژهها محسوب میمي شود.
وی در خصوص برونسپاری برخی سرويس ها و خدمات رفاهی و همچنين پشتیبانی دانشگاه علامه طباطبایی نیز گفت: در حال حاضر در حوزه سرويس ها و خدمات دانشجویی خدماتی نظیر ارائه سرویس دانشجویان، طبخ غذا و همچنين تعمیرات حوزههای متنوع و گوناگون و مختلف خوابگاه برون سپاری شده و همچنين توسط قسمت و بخش خصوصی انجام میمي شود.
دکتر سلیمی درخصوص اجاره فضاهای کالبدی غیر ضروری دانشگاه علامه طباطبایی به مراکز بیرون از دانشگاه برای درآمدزایی از این طریق نیز اظهار کرد: متأسفانه ما از نظر فضای فیزیکی کاملاً در مضیقه قرار داریم و همچنين علي رغم دانشگاههای دیگر که زمین و همچنين ساختمانهای زیادی در اختیار دارند، با کمبود فضای فیزیکی مواجه هستیم و همچنين حتی برای رفع نیازهای خود مراکزی را نیز بهخصوص در حوزه خوابگاهها اجاره میکنیم.
وی درخصوص کاهش راهاندازی رشتههای کم هزینه در دانشگاه نیز گفت: به روش کلی رشتههای حوزه علوم انسانی در مقایسه با سایر رشتهها نظیر پزشکی بسیار کم هزینه خواهند بود ولي بايد توجه داشت با این وجود ما بنای گسترش تعداد رشته و همچنين دانشجو را نداریم و همچنين حتی تعداد دانشجویان خود را در مقایسه با سال شمسيهای قبل کاهش دادهایم و همچنين بالعکس در حوزه جذب دانشجویان خارجی با جذب حدود ۲۰۰ دانشجو، با افزایش صددرصدی مواجه بودیم. البته معتقد هستیم تعداد این دانشجویان باید افزایش پیدا کند و همچنين تلاش میکنیم تا سال شمسي آینده دانشجویان شهریهپرداز بیشتر از نصف دانشجویان فعلی افزایش پیدا کنند و همچنين تعداد دانشجویان خارجی نیز به بیش از ۳۰۰ دانشجو افزایش یابد.
وی در پایان درخصوص برنامه جذاب و جالب و خوبهای دانشگاه علامه طباطبایی در حوزه شرکتهای دانش بنیان و همچنين مرکز رشد اظهار داشت: در حال حاضر مرکز رشد این دانشگاه به روش جدی و همچنين فعال، فعالیت خود را انجام میدهد و همچنين استارتاپهای بسیار خوبی در این مرکز مستقر خواهند بود و همچنين ما به آینده این مرکز بسیار امیدوار هستیم، اگرچه راهاندازی شرکتهای دانشبنیان در حوزه علوم انسانی بسیار دشوار است، ولي بايد توجه داشت در صورتي که موفق مي شود، اشتغالزایی و همچنين کاربرد آن هم بسیار مؤثرتر خواهد بود.
وزیر علوم، تحقیقات و همچنين فناوری در نامهای به رؤسای دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و همچنين فناوری و همچنين سایر واحدهای تابعه، ضمن ابلاغ تدابیر راهبردی برای کاهش آثار تحریمها بر مسائل کیفی و همچنين فعالیتهای دانشگاهها و همچنين مراکز پژوهشی و همچنين فناوری، حمایت قاطع از برنامه جذاب و جالب و خوبهای حکومت جهت صرفهجویی و همچنين اجرای اقتصاد مقاومتی را خواستار شد.
دکتر غلامی در این نامه، تمرکز بر موضوع اقتصاد مقاومتی، حمایت همه جانبه جامعه دانشگاهی از برنامه جذاب و جالب و خوبهای حکومت تدبیر و همچنين امید را نیز امری ضروری دانست و همچنين خواستار انجام اقدامات مناسب دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی جهت حمایت قاطع از برنامه جذاب و جالب و خوبهای حکومت جهت کاهش هزینهها و همچنين صرفهجویی و همچنين ارائه نقل از به این وزارت شد.
دکتر غلامی همچنین در فراخوانی خطاب به رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و همچنين پارکهای علم و همچنين فناوری سراسر کشور، انجام اقدامات اجرایی در راستای راهبردهای اساسی مدنظر ریاست جمهوری به منظور “فائق آمدن بر معظلات و مسائل و مشکلات و همچنين چالشهای جاری کشور”، شامل «حمایت از بازار تولید داخلی» و همچنين «پشتیبانی و همچنين حمایت از فرآیندهای افزایش تولید، ارتقای کیفیت و همچنين بهرهوری و همچنين کاهش هزینههای تولید در کلیه واحدهای تولیدی کشور» را مورد تأکید قرار داد.
ل.م ۵۴/ ع. ع ۵۷
تدوین بسته سیاستی دانشگاههای برتر برای تحقق اقتصاد مقاومتی/نقش دانشگاهیان در کاهش بحران ارزی در تاریخ ۱۳ May 1397 | 11:57 am منتشر شده است