
به نقل از شریف: تشکیل یک نظام جدید در حوزه کارآفرینی، توسعه و همچنين فناوری در وزارت علوم/ لزوم همگرایی مراکز دانشگاهی، پژوهشی و همچنين فناوری استانها
دکترمهدی کشمیری،مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم، تحقیقات و همچنين فناوری و همچنين قائم مقام دست يار پژوهش و همچنين فناوری این وزارت در مسائل فناوری با اشاره به رایزنیهای موفقیتآمیز وزارت علوم جهت افزایش بودجه و همچنين اعتبارات مراکز رشد و همچنين علم و همچنين فناوری، از تشکیل یک نظام جدید در حوزه کارآفرینی، توسعه و همچنين فناوری در این وزارت به منظور برطرف شدن فاصله خالی بین صندوق پژوهشهای کاربردی و همچنين صندوق نوآوری خبر داد.
به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، دکتر کشمیری در نشست هماندیشی معاونان پژوهش و همچنين فناوری دانشگاهها که امروزشنبه در سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم برگزار شد، اظهار داشت: جلسه امروز تاکیدی بر پاسخگویی مراکز آموزشی و همچنين پژوهشی به مطالبات و همچنين درخواستهای بیرونی و همچنين نقش حوزه پژوهش و همچنين فناوری در رویکرد جدید وزارت علوم در بحث پاسخگویی به این مطالبات است.
وی با اشاره به دلایل شکلگیری مطالبات بیرونی افزود: یکی از دلایل این موضوع را میقدرت غفلت از مطالبات بیرونی و همچنين عدم ساخت سیستم متناسب با آن هم دانست و همچنين دلیل دیگر را نیز میقدرت ضعف در ارائه مناسب از توانمندیهایی که به نوعی این مطالبات را پاسخ گفته است، در نظر گرفت.
دکترکشمیری با بیان اینکه بحث ارائه توانمندیها باید به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد، ادامه داد: در ستاد وزارت علوم هدف مان این است که ۷۰ قسمت و بخش فعالیتها باید به پاسخگویی نسبت به مطالبات بیرونی اختصاص معطوف باشد.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم با بیان اینکه باید به روش جدی با رویکرد اثرگذاری، تغییر گفتمان دهیم گفت: معمولاً دیده شده که در ارائه دانشگاهها، صرفاً مباحثی مانند تعداد دانشکدهها، اعضای هیئت علمی و همچنين تعداد مقالات مطرح میمي شود و همچنين کمتر به موضوعات خاصی که به اثرگذاری این دانشگاه در هر یک از مسائل جدی در جامعه اشاره دارد، پرداخته میمي شود.
دکترکشمیری با تأکید بر اینکه مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري است تا بیش از پیش دستاوردها را مورد توجه قرار دهیم، تصریح کرد: آنچه در مباحث دانشگاهی بیشتر از هر چیزی مورد توجه قرار میگیرد تعداد فارغالتحصیلان است و همچنين متاسفانه کمتر پیش میآید تا درمورد موفقیتهای آنان صحبت مي شود، لذا بر همین اساس مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري است تا بروندادهای خود را از منظر اثرگذاری در حوزه اقتصادی و همچنين اجتماعی نسبت به قبل پررنگتر کنیم.
وی در خصوص ماموریتهای دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم، بیان کرد: ماموریت این دفتر یکی از سه قسمت و بخش آموزش، پژوهش و همچنين فناوری است و همچنين معتقدیم این دفتر باید یک سوم شاکله وزارت علوم را تشکیل دهد چراکه مباحث آن هم صرفاً به مراکز رشد و همچنين پارکهای علم و همچنين فناوری محدود نمیمي شود.
دکترکشمیری با اشاره به اینکه امروزه دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم صرفاً به مراکز رشد و همچنين پارکهای علم و همچنين فناوری پرداخته است، افزود: این پيشامد جديد از آن هم جهت که قانون بستر و همچنين جایگاه خوبی را برای پارکهای علم و همچنين فناوری و همچنين شرکتهای آن هم در نظر گرفته، خوب است البته امیدواریم بتوانیم ساز و همچنين کارهایی را جهت بهره بري و استفاده از ظرفیتهای فعال این قانون توسط وزارت علوم، به کار گیریم.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰۰ مرکز رشد و همچنين ۴۳ پارک علم و همچنين فناوری در کشور وجود دارد که مجوز خود را از وزارت علوم دریافت نموده اند، به پراکندگی جغرافیایی مراکز رشد نیز اشاره کرد و همچنين اظهار داشت: از نظر جغرافیایی نیز پراکندگی این مراکز را در سطح کشور شاهد هستیم و همچنين از نظر میزان بروندادها نیز تا پایان سال شمسي ۹۵ نزدیک به چهار هزار و همچنين ششصد شرکت در مراکز رشدی که وزارت عتف مجوزشان را صادر کرده است، مستقر شدهاند.
دکترکشمیری در ادامه عنوان کرد: نزدیک به ۳۰ هزار فرد يا شخص تا پایان سال شمسي ۹۵ و همچنين ۳۸ هزار فرد يا شخص تا پایان سال شمسي ۹۶ در واحدهای فناوری و همچنين موسسات مشغول به کار شده اند که حدود ۱۰ قسمت و بخش از آنها دارای مدرک دکتری خواهند بود که این نشان از پایبندی این مراکز در بحث اشتغال فارغالتحصیلان شان دارد.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم گفت: حکومت جمهوری اسلامی ایران طی پنج سال شمسي ۶۴۰ میلیارد تومان به روش کلی در تمامی پارکهای علم و همچنين فناوری و همچنين مراکز رشد خود هزینه کرده است که در برابر این مبلغ ۱۱ هزار کارو بار يا کسب و کار يا همان شغل ایجاد شده و همچنين هفت هزار و همچنين پانصد میلیارد تومان میزان فروش محصولات این شرکتها بوده که به روش کلی ۵۲۰ میلیون دلار صادرات و همچنين تاسیس ۱۵۰۰ شرکت جدید برون داد حاصل سرمایهگذاری حکومت در این حوزه است.
وی با بیان اینکه هدف وزارت علوم به روش جدی این است که حوزه فناوری و همچنين نوآوری و همچنين دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری را از تجربههای سودمند بهرهمند سازد، گفت: در حال حاضر به جای تجدید نظر در کار قبلی، از منظر جدیدی مشغول بازنگری در موضوعات هستیم.
دکترکشمیری در خصوص حوزههای نوآوری و همچنين فناوری افزود: کل حوزه نوآوری و همچنين فناوری به دو قسمت و بخش بیرونی و همچنين درونی وزارت علوم تقسیم میمي شود. قسمت و بخش درونی آن هم ماموریت اصلی این دفتر است و همچنين به سه قسمت و بخش مراکز دانشگاهی، پژوهشی و همچنين پارکهای علم و همچنين فناوری تقسیم میمي شود.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم با اشاره به اینکه باید در مراکز پژوهشی به قسمت و بخش نوآوری و همچنين تجاریسازی به روش جدی وارد شدن کنیم و همچنين در قسمت و بخش مراکز دانشگاهی نیز همچنين و علاوه بر نوآوری و همچنين تجاریسازی، کارآفرینی را نیز در نظر گیریم، افزود: در قسمت و بخش بیرونی وزارت علوم نیز عمدتاً به عنوان یک مشارکتکننده حضور پیدا میکنیم و همچنين یک فرد يا شخص در این حوزه، باید در قسمت و بخش سیاستگذاری فعال است و خواهد بود.البته باید به این نقطه نیز اشاره کرد که در این کار گروهی، با قسمت و بخشهای مختلفی شامل نهاد مدیریت، معاونت علمی فناوری، صندوق نوآوری و همچنين شکوفایی و همچنين کارگروه ارزیابی دانشبنیان، ارتباط تنگاتنگی داریم.
دکترکشمیری با بیان اینکه باید ۸۰ قسمت و بخش ظرفیت کاریمان در داخل خانواده وزارت علوم صرف مي شود، تصریح کرد: به تا حال ۴ نوع زیر ساخت در حوزه فناوری وزارت علوم شکل گرفته که شامل مراکز خلاقیت و همچنين شکوفایی، رشد، نوآوری و همچنين پارکهای علم و همچنين فناوری است که مراکز خلاقیت و همچنين شکوفایی عملاً قسمت و بخشهای کوچکی خواهند بود که در بحث ایدهپردازی و همچنين انجام تمرینهای اولیه نسبت به یک ایده میپردازند.ماموریت مراکز رشد نیز حمایت و همچنين پشتیبانی از شرکتهای نوپا است. همچنین پارکهای علم و همچنين فناوری نیز مسئولیت توسعه شرکتهای دانشبنیان و همچنين فناور را بر عهده دارند.
وی گفت: در خصوص مراکز نوآوری نیز اختلاف نظر وجود دارد به طوری که برخی معتقدند این مرکز کوچک تر از مرکز رشد است ولي بايد توجه داشت واقعیت این است که در چارچوب فکری فعلی وزارت علوم، مرکز نوآوری ماموریت همه مباحث تجاریسازی و همچنين نوآوری دانشگاهها را بر عهده دارد و همچنين مرکز نوآوری از دید ما یک صنعت پهناور و بزرگ است که با داشتن ظرفیتهای بسیار به مباحث توسعه و همچنين فناوری میپردازد.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم با اشاره به اینکه محور برنامه جذاب و جالب و خوبهای کاری مان، فرهنگ سازی است، عنوان کرد: در حال حاضر یکی از ماموریتهای مان توانمندسازی پارکهای علم و همچنين فناوری در استانها است که همچنين و علاوه بر مراکز رشد و همچنين پارکها باید حوزههای مراکز پژوهشی و همچنين دانشگاهی را هم مورد توجه بیشتری قرار دهیم.
دکترکشمیری گفت: یکی از مسائل مهمی که باید در مراکز استانی شکل گیرد، همگرایی مراکز دانشگاهی، پژوهشی و همچنين فناوری است و همچنين مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري است تا در این زمینه اقدامات مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري را انجام دهیم.
وی با اشاره به پروژه مجاور دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: این پروژه مصداق بارز کارآمدی بحث همگرایی یک پارک علم و همچنين فناوری و همچنين یک مرکز دانشگاهی در وزارت علوم است.
دکترکشمیری در خصوص دیگر محورهای برنامه جذاب و جالب و خوبهای کاری دفتر سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوبریزی مسائل فناوری وزارت علوم گفت: موضوع دیگر در این زمینه، بالابردن ظرفیت بهرهبرداری شرکتها و همچنين موسسات از قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، توجه به آزادسازی توسعه بازار برای موسسات و همچنين واحدهای فناور از خرد تا کلان و همچنين توسعه منابع مالی است زیرا در صورتي که بودجه و همچنين اعتبارات مراکز رشد و همچنين علم و همچنين فناوری را مورد بررسی قرار دهیم، کمتر از یک و همچنين نیم قسمت و بخش از کل بودجه وزارت علوم را شامل میمي شود که البته مذاکرات خوبی در این راستا انجام شده و همچنين در تلاشیم تا این بودجه افزایش پیدا کند.
وی افزود: بنا داریم بخشی از این اعتبارات را در قالب یک نظام جدید در حوزه کارآفرینی، توسعه و همچنين فناوری در وزارت علوم شکل دهیم تا فاصله خالی صندوق پژوهشهای کاربردی و همچنين صندوق نوآوری بر طرف مي شود و همچنين امیدواریم منابع مالیای که در حوزه تجاری سازی مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري است را بتوانیم از این طریق فراهم کنیم.
دکترکشمیری در پایان تصریح کرد: کار آفرینی در سطح دانشجویان کارشناسی، حمایت از انجام پایاننامههای ارشد و همچنين دکترایی که قابلیت تجاریسازی دارند، حمایت از فعالیتهای تحقیقاتی اعضای هیئت علمی که قابلیت تجاریسازی دارند و همچنين توسعه مراکز رشد شامل اهداف دیگر وزارت علوم در این حوزه است.
ز.ح ۷۴/ ر.ب ۴۵
تشکیل یک نظام جدید در حوزه کارآفرینی، توسعه و همچنين فناوری در وزارت علوم/ لزوم همگرایی مراکز دانشگاهی، پژوهشی و همچنين فناوری استانها در تاریخ ۲۷ May 1397 | 3:19 pm منتشر شده است