
به نقل از شریف: لازمه وارد شدن به حیطه اندیشه و همچنين بهرهگیری از نخبگان،استقلال دانشگاه ها است
دکتر جعفر توفیقی ، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گردهمایی اعضای کار تيم های تخصصی برنامه جذاب و جالب و خوب ریزی و همچنين گسترش آموزش عالی گفت: لازمه وارد شدن به حیطه اندیشه و همچنين بهره گیری از نخبگان،استقلال دانشگاه ها است.
به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، در این گردهمایی که امروز چهارشنبه در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، دکتر توفیقی با تحلیل نظام سیاستگذاری علم و همچنين فناوری کشور اظهار داشت: در سال شمسيهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ما در یک دوران شتاب در سیاستگذاری و همچنين تصمیم گیری قرار داشتیم، البته ضرورت وضعیت و همچنين شرایط بعد از انقلاب این وضعیت را ایجاد کرده بود و همچنين ما معتقد بودیم که دچار عقب ماندگیهایی هستیم که باید به سرعت آن هم را جبران کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه به مهمترین چالشهای اخیر آموزش عالی در کشور اشاره کرد و همچنين گفت: یکی از این نتایج شتاب در سیاستگذاری، توسعه کمی بیش از حد آموزش عالی است که امروز چهره توسعه کمی آموزش عالی و همچنين معضلات آن هم را شاهد هستیم.
وی افزود: این دوره شتاب در سیاستگذاری شرایطی را ایجاد کرد که گاهی مجبور بودیم با دانشی که در جلسات شکل میگیرد تصمیمگیری کنیم که اگرچه دانش جلسهای بیارزش نیست ولی این دانش برای سیاستگذاری بلندمدت به هیچ عنوان کافی نمیباشد و همچنين منجر به سیاست باثبات نمیمي شود.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: سیاستگذاری بر اساس دانش جلسهای تبعات زیادی با خود به همراه دارد و همچنين موجب میمي شود به هیچ عنوان تقاضای دانش شکل نگیرد و همچنين نهادهای متنوع و گوناگون و مختلف دنبال کسب دانش نباشند به گونهای که ما امروزه در شرایطی قرار داریم که رشتههای مرتبط با سیاستگذاری و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوب ریزی شکل نمیگیرد. یکی از مهم ترین رشتههای ما دکتری آموزش عالی است که ۱۰ تا ۱۵ سال شمسي از عمر آن هم نمیگذرد. رشته سیاستگذاری در علم و همچنين فناوری نیز به همین صورت است و همچنين حدود ۱۰ تا ۱۲ سال شمسي از عمر ایجاد آن هم نگذشته است.
دکتر توفیقی با بیان اینکه اجتماعات ما براساس اندیشهورزی و همچنين فکر کردن و انديشيدن انتقادی ایجاد نمیمي شود، گفت: متأسفانه انجمنهای علمی هم در کشور اهمیت مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري را ندارند و همچنين هنوز وجود این انجمنها در عرصه سیاستگذاری بسیار ضعیف است و همچنين ما شاهد آیندهپژوهی عمیق در عرصههای متنوع و گوناگون و مختلف نیستیم، دچار نوعی روزمرگی شده ایم و همچنين مسائل متنوع و گوناگون و مختلف هر روز خدا به صورت هر روز خدا تصمیم گیری میمي شود.
وی افزود: یکی از گلههایی که امروز مطرح میمي شود ضعف تقاضای دانش است. این پيشامد جديد در صنعت نیز وجود دارد. صنعت نیز با شتاب شکل گرفته، بدون اینکه فرصت رفت و آمد و مراجعه به دانشگاه را داشته باشد و همچنين یکی از موانع ارتباط بیشتر صنعت و همچنين دانشگاه، شتاب صنعت است که تنها و فقط به توسعه زودهنگام فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن میکند. البته مانیز در آموزش عالی با سیاستهای متزلزل و همچنين بیثباتی مواجه بودیم و همچنين وقتی سیاستگذاری به صورت شتابزده اتفاق بیفتد معضلات آن هم در همه حوزههای حاکمیتی بروز میکند و همچنين در نهایت ما در شرایطی قرار میگیریم که با ضعف تقاضای دانش مواجه شویم.
دکترتوفیقی گفت: این در حالی است که دانشگاههایی که در ۴۰ سال شمسي اخیر در کشورهای پیشرفته شکل گرفتند، دارای یک آرامش عمیق بودند، علم و همچنين برنامه جذاب و جالب و خوب ریزی و همچنين مسائل یاددهی در این دانشگاهها متحول شد، علم از سیاست جدا شد، ارتباط قوی صنعت با دانشگاه شکل گرفت و همچنين دانشگاهها بسیاری از مأموریتهای خود را تغییر داده و همچنين به آینده پژوهی فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن کردند و همچنين این حاصل ثبات و همچنين وارد شدن به عصر تأمل و همچنين فکر کردن و انديشيدن در سیاستگذاری و همچنين تصمیم سازی است به گونهای که در دانشگاههای مهم دنیا رجوع به نخبگان و همچنين بازار انجمنهای علمی بسیار داغ است.
وی در قسمت و بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما از دوران بحران توسعه کمی عبور کردیم ودیگر نیاز به شتاب در تصمیم گیری ها نداریم. ما دیگر مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري نیست در روش قبلی بمانیم. ادامه این وضعیت برای ما ایجاد سکون مي کند. در صورتي که ایده خلاقانه برای آموزش عالی نداشته باشیم، عقب خواهیم افتاد و همچنين باید از این گردهماییها استقبال کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه باید تلاش خودمان را برای رسیدن به بالاترین سطح عقلانیت و همچنين فرهیختگی در آموزش عالی به کار بگیریم، گفت: توصیه من به وزارت علوم این است که در جایگاه تدوین قوانین، مقررات، استانداردسازی، سیاستگذاری و همچنين نظارت قرار بگیرد و همچنين این فرصت را به دانشگاهها بدهد که در استقلال کامل و همچنين تشکیل هیأت امنای مستقل به امورخود بپردازد و همچنين امیدواریم شاهد این تحولات باشیم تا بتوانیم به پیشگامان توسعه در دنیا بپیوندیم.
ر.ب ۴۵/ ع.ع ۵۷
لازمه وارد شدن به حیطه اندیشه و همچنين بهرهگیری از نخبگان،استقلال دانشگاه ها است در تاریخ ۲۸ January 1398 | 5:46 pm منتشر شده است